2012. szeptember 26., szerda

Hétköznapi apróságok - 3

Mosogatunk, mosogatunk, ... de nem mindegy mivel!

Mosogatunk, mert mosogatni kell. Mindig. Sőt szinte folyamatosan.
Érkezésünkkor nagy örvendve fedeztem fel, hogy a konyha fotóján a sütőtől egyel balra lévő vízszintes fülű ajtó nem mást rejt, mint egy szép IKEAs mosogatógépet! Hurrrráááá!!!! Az más kérdés, hogy ezzel jelentősen megcsappant a tároló kapacitás, de sebaj! Ne legyünk negatívak, a kuktát majd csak tesszük valahová. Végül is elfér az a szekrény tetején is, a fő, hogy van mosogatógép!
KlukkLaci ki is irodalmazta gondosan (hiába, na, a vér nem válik vízzé, ilyen egy precíz vegyész), kell bele só (bors, paprika), mosószer, meg öblítő, meg...
Én meg mondtam, hogy kell bele egy nagy kutyafüle és lelkesen megvásároltam a boltban az ismerős feliratú és ismerős kinézetű tablettákat: kék és fehér téglatesten piros golyó üldögél.
Aztán mosogattunk.
Először csak géppel.
Aztán idővel néha már kézzel is. A gép után.
Aztán a poharak lassan opálosból kezdtek tejfehérbe váltani.
Aztán a kanalak is.
A tányérok nem. Azok gyárilag fehérek.
Hmmmm... itt valami nem OK. De mi???
Talán valami zsíros kosz ül a szűrőben? Szűrő kimosva.-  Pipa.
Újabb mosogatás: a helyzet nem javult.
Mossunk magasabb hőmérsékleten!
Mossunk üresen!
Mossunk mosogatószer nélkül!
Mossunk mosogatószerrel és üresen!
Aztán mossunk el minden edényt, ami a mosogatógépből kijött!
Aztán olvassuk el újra a vonatkozó szakirodalmat. Aszongya, hogy a vízlágyító mennyisége, meg a beállítása, meg túl sok az öblítő - na az biztos nem, mert olyat nem is tettünk bele. Meg mást se. Csak a piros bogyósat.
De mi is van ebben a pirosbogyósban? Na, nézzük. Van benne detergente. Slussz. Más nincs. Kék réteg ide, meg piros bogyó oda. Ez a doboz a classic nevet viseli, ebben ez van. De létezik olyan, hogy tutto in 1, abban már van funzione del brillantante meg funzione del sale. A quantum fantázia nevűről meg már inkább nem is beszélek!
Na, szóval, lehet, hogy ez az opálos, fehéres izé egyenletes és homogén rétegben a vízkő? Amit gyűjtünk egy hónapja, mosásról, mosásra (70 fokon meg pláne!)?
Pompás. Az ellen jó az ecet. Úgy józanparasztilag. Aztán, majd ha ez elfogy, veszünk valami másmilyen bogyósat. De ezt se herdáljuk.Addig is irány a közért, mert persze a jóféle ungherese eceteszenciát nem hurcoltuk ki ide. Salátában meg remek volt a balzsamecet.
Bolt: ecet van. Borecet. Vörös és fehér. Meg almaecet. Meg sok-sok balzsamecet. Legalsó polcon olcsó ecet. Az is borecet. Vörös és fehér. Ecetsav tartalom 6 % maximum.
Haha, nem fogtok ki rajtam, irány a tisztítószer polc! Van pl. etilalkohol (jééé!), magyarul denaturált szesz. Szép rózsaszín. Meg ammónia, meg desztillált víz (profumata), meg sósav. Utóbbit talán nem kellene belelocsolni a vadonatúj mosogatógépbe, a többit meg minek.
Aztán van mosogatógépbe való brillantante meg sale. Némelyik szép nagy doboz, hogy maradjon azután is, ha majd elfogy a pirosbogyós!

Hát így esett,  hogy ma beküldtem a mosogató gépbe egy szép nagy pohár fehérbor ecetet. Vagy fehér borecetet. Vagy fehér-bor-ecetet. Mindegy. 1 liter 0,94 EUR. Az illata kifejezetten jó volt. És a homály is csökkent a mosogatógép falán, meg a poharakon.

A módszert jövő héten validáljuk. Aztán megírom a SOP-t.

Addig is jó éjszakát mindenkinek!


3 megjegyzés:

  1. Néhánan jeleztétek, hogy nem tudtok megjegyzést küldeni. Most kipróbálom, hogy kell!

    VálaszTörlés
  2. Nos, úgy néz ki, akkor lehet, ha be vagy jelentkezve a google-ba, azaz általában a gmail-es címeddel valahova (pl. gmail, igoogle, picasa, stb.... )
    Azaz nem kell blogot nyitni ehhez senkinek! :-)

    VálaszTörlés