2012. szeptember 11., kedd

Hétköznapi apróságok - 1

Mivel boltba (is) biciklivel járunk, ezért gyakran megyünk. Nem annyira vicces egy 15 kilós gyerek hátul, és egy 6 kilós cekker a kormány egyik oldalán. A cekker libeg, a gyerek egészen váratlanul hajol hol jobbra, hol balra, hogy lásson. Ettől a cekker még jobban libeg.
Egyszer vettünk így 3 kg almát, 1 kg sárgarépát (így csomagolva olcsóbb volt), meg egy kis ezt és azt.
Azóta hármasával vesszük a szilvát is. És a felét megesszük a közért előtt.
És mivel lehet, hogy a legközelebbi kenyérvásárlás tervezett idejére valami közbejön, ezért nem árt, ha van itthon élesztő. Egy focaccia (üres pizzatészta) sity-suty megvan és kész a vacsora.
Na de hol is van az élesztő? Tejes hűtőpult? Neeem. Tésztás hűtőpult? Ott seem. Közben persze Lőrinc meg akarja venni a tehenes joghurtot is, meg még háromféle sajtot is... kezdünk cívódni. Így cívódva elvonszolódunk a kenyeres-felvágottas-sajtos pulthoz, ahol kérni kell a Nénitől. (Néni legalább egy tizessel fiatalabb) A kérdezősködés a kenyérig megy, aztán meg kéne kérdezni az élesztő lelőhelyét. Haha. (Lóci már ordít) Eladó Néni aranyos, valamit kérdez a kenyér után. Kár, hogy nem hallom az ordítástól. Mivel látja, hogy úgyse értem, nem vacakol, levág egy darabot valami pékárúból, és Lőrinc kezébe nyomja. Áldott csend! És akár társaloghatunk is. Mondom, hogy nem nagyon beszélem az olaszt. Mosolyogva bólint. Talán már feltűnt neki. Kedvesen azt mondja, hogy sebaj, segít angolul. Üdítő kivétel! Hurrá! Kérdezem, van-e neki "yeast"-je? Na, pompás, tulajdonképpen én se tudom, honnan tudok ilyen hülyeségeket, így persze teljesen megértem, hogy lila gőze sincs, mi az a yeast. De sikerült kivágni magam így: "small cube for pizza!" - kicsi kocka pizzához. És megértette. Mondta, hogy nincs, most várják, és megmutatta a helyét a pulton (tehát ha lenne is tőle kéne kérni), ahol oda volt írva: "lievita di birra" Aztán gyorsan futott egy kört a közértben (mi meg utána, mert pékárúval a kézben haladni is lehet), és megmutatta, hogy hol lelhető fel a bezacskózott, készre gyúrt pizzatészta, valamint a szárított élesztő. Köszöntem, de mondtam inkább megvárom az igazit. Pénztár felé menet hangosan ismételgettem: "lievita di birra","lievita di birra", "lievita di birra", "lievi...
Pultos Néni még a pénztár előtt utolért az ottfelejtett kenyérrel a kezében :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése